15. Terugreis

Toen we in december de reis hadden uitgestippeld, waren we uitgegaan van vertrek vanaf Langesund. Helaas had Fjordline die haven ineens opgeheven en dus moesten we helemaal naar Kristiansand rijden. Dat was een tegenvaller. Daar bovenop waren er heel veel wegen in Noorwegen afgesloten vanwege de vele overstromingen door storm Hans. Het was dus spannend of we in Kristiansand konden komen en we moesten vooral extra tijd incalculeren voor onverwachte afsluitingen. Om die reden kozen we dan ook een andere route met meer zekerheid, maar waren daardoor ook langer onderweg. Het was een hele puzzel, maar uiteindelijk kwamen we zonder opstoppingen uit het overstroomde gebied weg en waren we op tijd bij de boot.
We brachten de overtocht zoals gebruikelijk door op het dek. Het was geen supermooi weer, maar het was goed genoeg. Om 17.30 uur kwamen we aan in Hirtshals (de boot was vertrokken met vertraging). Van hieruit was het nog drie uur rijden naar het hostel in Haderslev. Dezelfde plek als op de heenweg, maar ditmaal sliepen we in een familiekamer in het hoofdgebouw. Het idee was dat we daar bij de pizzeria zouden gaan eten, maar Renske had inmiddels knallende koppijn, was misselijk en voelde zich echt niet goed. Die parkeerden we dus in bed, waar ze direct in slaap viel. Ik dekte ondertussen alle bedden op en Jasper haalde pizza’s samen met Daantje en Tieme.
De volgende ochtend vertrokken we op een schappelijke tijd richting huis. Bij Hamburg stond het als gebruikelijk vast, maar blijkbaar was de weg daar volledig afgesloten geweest. Vroeger vertrekken had geen enkele zin gehad. Sterker nog: de files namen juist af, naarmate je wat later op de dag de stad passeerde. Het was allemaal best te overzien. En door ook in Duitsland nog een grote file te omzeilen, waren we uiteindelijk netjes voor het avondeten weer thuis in Velp. Het zat erop! Dit jaar hadden we echt wel pech gehad met het weer, merkten we dat we na 6 opeenvolgende jaren Noorwegen misschien ook wel eens toe waren aan wat anders, maar hadden we de trekking echt fantastisch gevonden! Wat een mooie en bijzondere ervaring!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *