IJsland 2018

Bijna een jaar lang waren we bezig met voorbereiden, m’n broertje en ik: een reis naar IJsland. Voor mij gold dat al jaren lang als nummer 1 van m’n bucketlist, in combinatie met het Noorderlicht zien. Ik bracht uren door op internet en messenger om ideeën uit te wisselen, puzzelde op route en overnachtingen, plande van dag tot dag de highlights en things to do …. en toen brak Sander vijf dagen voor vertrek z’n hand door een aanrijding en vielen de plannen in duigen. Na een nachtje wikken en wegen besloot ik hoe dan ook te gaan, in m’n eentje. Links en rechts deed ik nog wat pogingen om vervangend reisgezelschap te regelen, maar vind maar eens iemand die zo last minute de boel de boel kan laten én waar je het ook nog een beetje mee ziet zitten om 12 dagen intensief mee op te trekken. Toch lukte dat op het allerlaatste nippertje wonderlijk genoeg! M’n oude afstudeermaatje Jelle wilde maar wat graag mee en ze kreeg het nog geregeld ook! En zo stapten we dus samen in het vliegtuig op weg naar het mooiste land waar ik ooit was. Het werd een waanzinnige, onvergetelijke en übergezellige reis! We reden 2.000 km in onze gehuurde Kia Rio, heel IJsland rond in 12 dagen, met zon, regen, mist, hagel en storm; ontelbare regenbogen; onbeschrijflijk mooie landschappen met leegte en ruigte, bergen, watervallen, ijsschotsen en de mooiste kleuren en wolkenluchten, maar ook stinkende zwavelluchten; we zagen rendieren, arenden, zeehonden, raven; we beklommen bergen, vulkanen en een gletsjer, we staken koude rivieren over, zaten in een warm geothermisch bad en maakten mooie tochten, lang en nog langer. En tot slot, als mooiste kers op de taart: we zagen het noorderlicht!

Om enkele tips te geven:

  • Pak de highlights mee, maar focus je vooral op de minder gebaande wegen.
  • Sta om 4.30 uur op om de zon op te zien komen bij het gletsjermeer Jökulsárlón en geniet in je eentje van de rust, de zeehonden en het krakende ijs (een paar uur later kun je er over de koppen lopen).
  • Maak een gletsjertocht… nu het nog kan… ook hier verdwijnt het ijs in sneltreinvaart.
  • Slaap in hostels: goede prijs-kwaliteit, gezellig en een ontzettend leuke manier van overnachten. Of via airbnb bij mensen thuis (dat levert vooral vaak verrassende situaties op ;-)).
  • Vertrouw vooral niet blind op de noorderlicht-apps en de bewolkte luchten: wij misten er het noorderlicht door op een van de mooiste plekken van IJsland.
  • En áls er dan door een IJslander noorderlicht wordt voorspeld (i.t.t. wat kp-waarde in de app vertelt), blijf dan vooral wachten tot je een ons weegt: het wordt beloond!
  • Sla de Blue Lagoon over, maar ga zéker naar het kleinschaliger Myvatn Nature Baths. En als je dan zo’n zelfde zonsondergang hebt als wij, wil je nooit meer weg.
  • Maak een lange hike, bijvoorbeeld die van Hvannagil.
  • Ga naar Landmannalaugar. Een eind van de ringweg af, maar o wat mooi!
  • Maar bovenal: GENIET!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *